Testen

en testautomatisering

Agile

Devops en Scrum

Business Analysis

en Data Analytics

De training

Het Scaled Agile Framework (SAFe®) is een in de markt bewezen besturingsmodel voor het organisatiebreed toepassen van Lean en Agile principes. Veel organisaties werken inmiddels met Agile en in Agile teams. Er kan een groot voordeel behaald worden wanneer ook de besturing van het gehele bedrijf hierop wordt afgestemd.

Het Scaled Agile Framework helpt daarbij. SAFe zorgt ervoor dat een organisatie zich structureert op waardestromen en dat daarbinnen een product(lijn) door meerdere Agile teams tegelijkertijd kan worden geïnnoveerd en onderhouden. De kracht van dit framework is ook dat het strategisch doel en de teamactiviteiten nauw op elkaar worden afgestemd. Het SAFe® framework gaat in op de rollen, teams, activiteiten die een organisatie nodig heeft bij het opschalen van Agile werken. De training Lean Portfolio Management gaat specifiek in op het proces dat de bedrijfsstrategie omzet in een concreet portfolio, het prioriterings-mechanisme en het inrichten van de organisatie in waardestromen en financieren ervan met lean budgeting. De training Lean Portfolio Management is gebaseerd op de meest recente versie van SAFe® 5.0

Opzet

In de training Lean Portfolio management leert je hoe je voor bedrijfsniveau of divisieniveau een lean portfolio proces opzet. Lean portfolio management verschilt enorm van alle gevestigde manieren van portfolio management. Hierbij kan de term portfolio management wellicht misleidend zijn. Met eventuele inbreng van eigen cases worden werkwijze, instrumenten, events en practices toegelicht en geoefend in teamvorm.

Doelstellingen

Gedurende deze 3-daagse training ga je leren hoe een portfolio proces op te zetten. Leerdoelen zijn:

 • Vertalen van bedrijfsstrategie naar portfolio
 • Definiëren portfolio visie
 • Implementeren van lean budgeting
 • Creëren van flow met de portfolio kanban
 • Continu verbeteren van de processen samen met portfolio management office en vakgroepen
 • Het coördineren van waardestromen
 • Het meten van de prestaties van het portfolio proces
 • Maken van een plan om lean portfolio management in te richten

 Programma

De trainingsdagen lopen van 9.30 tot 17.00 uur, inclusief pauze.

 • Introductie lean portfolio management
 • Vertalen strategie naar portfolio en budgetteren
 • Toepassen van operationeel portfolio management
 • Toepassen van lean besturingsmechanismen
 • Implementeren van lean portfolio management

Examen

Na afronding van de training ontvang je van de Scaled Agile Academy een link naar het online examen. Je legt dit online examen af op een zelf te bepalen plaats en tijd. Het is een gesloten boek examen met beperkte tijd (Ongeveer 2 uur). Dit examen mag je opstarten tot 30 dagen na ontvangst van de mail. Wanneer je geslaagd bent, ontvang je automatisch zowel het Lean Portfolio Management (LPM) certificaat als één jaar Academy Membership van de Scaled Agile Academy.

Voorkennis

Deze training is geschikt voor Portfolio managers, business owners, managers, enterprise architecten, informatiemanagers, strategisten en iedereen die zich bezighoud met strategie en portfolio processen.

Voorkennis van agile principes en Scrum, of ervaring in werken met Scrum is wel een vereiste, omdat deze training ingaat op het besturen op een agile lean wijze van een organisatie die met zelf organiserende teams werkt en het pull mechanisme.

Details

Duur:3 dagen
Prijsop aanvraag
  

StartdatumLocatie  
op aanvraagNederland/BelgieMail ons

 

DutchEnglish